Felhívás lakástüzek és szén-monoxid mérgezés megelőzésére

a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása

A LAKÁSTÜZEK ÉS SZÉN-MONOXID MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSÉRE

Két hónap leforgása alatt közel tíz személyt kellett kórházba szállítani szén-monoxid-mérgezés miatt Zalában. Emiatt már többször, nyomatékosan kértük a lakosságot arra, hogy a fűtési szezonban legyen minden nyitott égésterű gázkészüléket alkalmazó ingatlan elmaradhatatlan kelléke a szén-monoxid-és/vagy a füstérzékelő készülék. Ezek a berendezések hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel már nagyon hamar figyelmeztetni tudnak a veszélyre! A katasztrófavédelem honlapján elérhető a bevizsgált, jó minőségű érzékelők listája*. Emellett elérhető természetesen azoknak az érzékelőknek a listája is, amik megbuktak az ellenőrzéseken. Felhívjuk a figyelmet, hogy ezeket semmiképpen ne használják!**

A szén-monoxid, mint mérgező gáz a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe.

A tüzelő és fűtőberendezések számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni! Emellett időszakosan és rendszeresen felül kell vizsgáltatni szakemberrel a gázkészülékeket, kályhákat, kazánokat és a kéményeket.

Magyarországon ebben az évben több, mint százan vesztették életüket lakástűz következtében. Zalában pedig 2020 októbere óta már két ember életét követelte lakástűz. A lakástüzekkel összefüggő halálesetek elkerülésének egyik legegyszerűbb módja a füstérzékelő készülék beszerezése. Legtöbben nem a lángok okozta hő miatt vesztették életüket, hanem füstmérgezést szenvedtek.

A pandémia, valamint az ünnepek miatt egyre többet tartózkodunk otthonainkban. Éppen ezért veszélyeket rejt magában emellett az otthoni dohányzás, az elektromos berendezések miatt túlterhelt hálózat és a főzés is! Ügyeljünk továbbá a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására*** és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak! 

Nem kötelező, de javasolt minden háztartásban egy tűzoltó készüléket elhelyezni. A keletkezett tüzet még kezdeti fázisban meg tudjuk vele fékezni és megakadályozhatjuk a tűz átterjedjen a berendezési tárgyakra. Fontos továbbá, ha bajt észlelünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót és kérjük a tűzoltók segítségét! 

***

CroatianEnglishGermanHungarianItalian
Megszakítás