Regionális fesztivállá vált a Mura-menti Malacságok

Február 15-én tartották a VII. Mura-Menti Malacságokat, amelyen rekord résztvétel volt az idei évben. A programra a határon túlról, Horvátországból is szép számmal érkeztek a vendégek, akiket színes kulturális programok, kiváló ételek és italok, remek társaság és késő éjszakába nyúló mulatság várt. A keresztúri és a fityeházi önkormányzat egy 2000 négyzetméteres sátrat bérlet, hogy az időjárás alakulásától függetlenül is mindenki jól érezhesse magát. Kétségtelen, hogy a keresztúri böllérfesztivál a régió egyik legjobb bulija volt. Ráadásul a nagyvonalú támogatóknak köszönhetően a saját lábán is megállt a rendezvény.

Polgár Róbert keresztúri polgármester, a fesztivál egyik szervezője és elindítója elmondta, hét évvel ezelőtt egy kis családias hangulatú programként indult a böllérfesztivál, mára viszont a Mura-régió egyik legnagyobb téli rendezvényévé nőtte ki magát. Ami viszont azóta sem változott, az a barátságos, jó hangulat, és a hagyományok tisztelete, a vidéki kultúra ünneplése.

Polgár Róbert megköszönte a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatnak, és az esemény fővédnökeinek, Cseresnyés Péter államtitkárnak és dr. Pál Attilának, a megyei közgyűlés elnökének, hogy pártfogásukbav vették a fesztivált. Nélkülük nem valósulhatott volna meg ilyen színvonalon a program.

Zavarkó József, Keresztúr alpolgármestere szintén a kezdetektől az egyik fő szervezője a fesztiválnak. Ő azt emelte ki, hogy a program minden generációnak különleges élményt nyújt. „A gyerekek megismerkedhetnek a hagyományainkkal, a szülők pedig együtt ünnepelhetik közös szokásainkat.”

Forrás: zaol.hu

Összesen nyolc csapat versengett a legjobb böllér címért. A zsűri különdíját és az „aranyérmes” főétel címét a Keresztúri Szikracsapók nyerték, a vándorkupát pedig a Semec Farm csapata, akik a fesztivál legjobb levesét is elkészítették. A legízesebb kolbászt és töpörtyűt a Südők, a legízletesebb hurkát pedig a Dobravski mesari sütötte.

Részlet a Nagykanizsa Online beszámolójából:

Idén is nagy „malackodás” volt Murakeresztúron. A jó hangulatról horvát és magyar fellépők sokasága gondoskodott, a rendezvénysátor késő éjszakáig zenétől volt hangos.

Részlet a Zala Megyei Hírlap beszámolójából:

Lepedő méretű rántott húsok, sercegő zsírszalonna, zeneszó és éjszakába nyúló vigadalom. Az idei, immár hetedik egyházközségi böllérfesztiválon volt minden, mi szemnek, szájnak ingere. Rengeteg finom, ínycsiklandó étellel készültek szombaton a fesztivál résztvevői. Lesütött hús, kolbász, hurka, hájastészta – csak néhány tétel az ételkínálatból, amiket lemozogni sem volt egyszerű. Még úgy sem, hogy rengeteg előadó, országosan ismert sztár és kulturális csoport „húzta a talpalávalót” a vendégseregnek az idei böllérfesztiválon.

CroatianEnglishGermanHungarianItalian
Megszakítás