Sajtóközlemény

Harcot hirdettek az illegális hulladék ellen Murakeresztúron

A murakeresztúri önkormányzat négy illegális hulladéklerakót is felszámolt a településen az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával.

A „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütemének keretében 3 882 150 Ft támogatást nyert a falu, hogy az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együttműködve az illegálisan elhelyezett szemetet összegyűjtse Murakeresztúron, és a megfelelő helyre el tudják szállítani. A programnak köszönhetően november végén 100 m3 építési törmeléktől és 65 m3 vegyes hulladéktól sikerült megszabadulnia a Zala megyei településnek. Ha egy átlagos család heti hulladéktermelését vesszük alapul, akkor az eltakarított vegyes szemét mennyisége legalább 2,5 év felhalmozott hulladékának felel meg.

Az országos Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében nemcsak az illegális hulladéklerakókat számolták fel Murakeresztúron, de a jövőbeli szemetelésnek is megpróbálnak gátat szabni. Rendszeres ellenőrzésekkel, tiltótáblákkal és egy olyan applikáció népszerűsítésével fogják tisztán tartani a települést, amellyel bárki könnyedén bejelentheti mobiljáról, ha illegális hulladékkal, szándékos természetkárosítással találkozik. A HULLADÉKRADAR alkalmazást a https://hulladekradar.hu/ oldalról lehet letölteni az okostelefonokra.
A Murakeresztúri Önkormányzat célja az, hogy megvédje a település környezetét és egyedülálló természeti értékeit az illegális hulladéktól. A szabálytalanul, törvénytelenül lerakott szemét nemcsak látványra bosszantó, hanem komoly egészségügyi veszélyt is jelent, ezért a falu vezetése a lakosság rendszeres tájékoztatásával és aktív bevonásával veszi fel a küzdelmet az illegális hulladékkal szemben.

CroatianEnglishGermanHungarianItalian
Megszakítás