Lebegő Kép

MURAKERESZTÚR
hivatalos oldala

A murakeresztúri művelődési ház energetikai korszerűsítése

Kedvezményezett neve: Murakeresztúr Község Önkormányzata
Fejlesztés tárgya: A murakeresztúri művelődési ház energetikai korszerűsítése
Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00025
Szerződött támogatási összeg: 50 083 618 Ft
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2024. augusztus 31.
A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt célja, hogy az 1/1-es önkormányzati tulajdonú ingatlan (8834 Murakeresztúr, Kossuth Lajos utca 14-16 számú, 344 hrsz), a murakeresztúri művelődési központ épületének hatékonyabb energiahasználatát, racionálisabb energiagazdálkodását elősegítse azáltal, hogy az épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése megvalósul. Ezzel több cél is elérésre kerül: egyrészt a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják, másrészt a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használatát érjük el.

A projekt megvalósítási szakaszában a kivitelezési tevékenység az alábbiakból tevődik össze:

  • a nyílászárók részbeni cseréje;
  • 30 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése;
  • világítás korszerűsítése;
  • épület energetikai korszerűsítése során a gépészeti rendszer korszerűsítése (hűszivattyús rendszer telepítése)

Az épület biztosítja a településen a lehetőséget a tartalmas és igényes művelődésre, kikapcsolódásra. Az intézmény programjait a lakossági igényekre és a civil szervezetek kezdeményezéseinek figyelembevételével tartja. Az épületben található továbbá könyvtár, klubhelyiségek, valamint színházterem is.

Az épület esetében az energetikai korszerűsítések eredményeként az óvoda épülete esetében jelentős ÜHG-kibocsátás csökkenés érhető el: a jelenlegi 20,88 kibocsátás 2,18 t-ra csökken, mely 18,7 t CO2 megtakarítást jelent. Ezen túl az eredetileg CC besorolású önkormányzati épület BB, azaz közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő energetikai besorolást kap.

A 50,08 millió összköltségű beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében történő vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

Megszakítás